Karel Krejčík

"Nevinní" Romové?

20. 07. 2009 19:20:00
Tak jsme se od experta Kocába dozvěděli další "novinu". Hlavním důvodem odchodu Romů do zahraničí a třeba i zavedení kandských viz je extrémismus v Česku.

Podle "geniálného" ministra Kocába za odchod Romů může nárůst aktivity pravicových extremistů s nimiž údajně stále více sympatizuje i většinová společnost. Dalšími důvody jsou ještě špatné ekonomické podmínky, rodinné vazby na dřívější migranty a celková diskriminace. Ministr připomíná i nečinnost některých úřadů veřejné správy, problémem je i jejich vysoká zadluženost, jejich příjmy bývají často ohroženy exekucemi. Prý by byla větší zaměstnanost Romů vhodná nejen kvůli zlepšení jejich životních podmínek a snížení výdajů na dávky v nezaměstnanosti.

Co k tomu dodat?

Extrémismus - často jen extrémisté nevhodnou formou vyjadřují názor, že jistá skupina lidí je zvýhodňována na úkor jiných, když něco provede neRom, nikdo ho neomlouvá, nikdo se ho nezastává. Proč extrémisté nevystupují tak radikálně v Česku třeba proti Vietnamcům, Číňanům (i když jistí výstřelky tu jsou)?

Ekonomické podmínky - řada Romů a nejenom Romů si zvykla využívat sociální systém na maximum a pracovat - co to je pro ně za slovo. Ne náhodou zveřejnila iDnes článek (http://zpravy.idnes.cz/litvinov-chce-zabranit-romum-pobirat-britske-i-ceske-davky-pod-/domaci.asp?c=A090720_123152_domaci_topwcýrořtrest), jak někteří dokáží využívat všech mozností a brát za svoje nicnedělání vlastně dvakrát. A já osobně si myslím, že kanadský sociální systém je až příliš štědrý.

Rodinné vazby - řada našich občanů má příbuzné v Kanadě a nevšiml jsem si, že by jejich rodinní příslušníci za nimi hromadně prchali z Česka.

Diskriminace - ano s diskriminací se u nás setkáváme, mluví se o diskriminaci žen ve funkcích (co třeba kvóty v Parlamentu). Ovšem přiznejme si, že právě u Romů jde často u pozitivní diskriminaci - nevšiml jsem si, že by pro někoho jiného třeba existoval oficiální příspěvek na docházku do školy.

Exekuce - do finančních potíží se může dostat každý, co třeba skláři z Crystalexu a Kavalieru a dalších podniků? Jenomže tito lidé dělat chtějí a práci si hledají a nesnaží se bydlet zadarmo a neplatit a pak se ještě rozčilovat, že jim chce někdo sáhnout na dávky.

A takhle by se dalo psát ještě dlouze. Jistě řada ze čtenářů má s romskou problematikou svoje zkušenosti ať negativní nebo pozitivní (i tací se najdou).

Vláda v reakci na "expertní"zprávu přijala usnesení, ve kterém některé z identifikovaných nedostatků napravuje - jak? To se dozvíme asi později.

Bude je dále zvýhodňovat a bránit je proti té většině českých občanů - která sympatizuje s extrémisty?

P.S.

Pokud si pamatuji, Kanada zrušila víza pro Slováky o něco později než pro nás a myslím, že je znovu nezavedla. Proč?

Autor: Karel Krejčík | karma: 27.98 | přečteno: 1690 ×
Poslední články autora