Karel Krejčík

180 tisíc pro učitele?

1. 07. 2010 23:13:00
Nikdo asi není proti tomu, aby se učitelům zvedly platy. Zasloužili by si jistě víc než mají v současnosti. Ovšem způsob, který navrhuje nová vláda, se mi nezdá příliš dobrý.

Mluví se až o částce 180 000 Kč, která by se rozdělila ba 2 poloviny - jednu by nový mladý učitel - sppíše učitelka - dostal po uplynutí zkušební doby ve škole, druhou později. Kdyby ze školství odešel do 3 let, musel by vrátit poměrnou část příspěvku. To je sice hezké dostávat po tři roky o 5 tisíc více než nyní, ale...

Jak k tomu přijdou zkušení učitelé, kteří učí 15 a více let, mají podstatně více zkušeností než noví učitelé a teď se jejich platy velmi sblíží.

Také se mluví o posílení nadstavbové složky proti tarifní, což může ředitelům škol umožnit dierencovat platy. Ano to je pozitivní, ale kdo to bude hodnotit, jak který kantor učí. Neumožní to ředitelům ve prospěch svých oblíbenců ubrat těm neloajálním kantorům? Nevytvoří to rozpory mezi kantory a ti staří zkušení nebudou chtít odejít. Jistě bude "jednoduché" vymáhat tu částku, když učitel odejde dřív.

Ještě vláda nezačala vládnout a už chce každý více peněz - třeba páni doktoři, ti už rovnou vyhrožují. Kdy přijdou další?

Autor: Karel Krejčík | karma: 10.55 | přečteno: 1486 ×
Poslední články autora