Prasečí chřipka a vakcína

Stále více případů prasečí chřipky (H1N1) a dosud nedodaná vakcina na očkování proti ní ve mně vyvolává některé otázky, na které bych rád znal odpověď, ale ta mi chybí. Dozvíme se ji někdy?

Podle hlavního hygienika Víta jsme na pokraji chřipkové epidemie. Už delší dobu slyšíme, že budou dodány ze zahraničí vakcíny, ale ty tu dosud nejsou a začátek očkování se tak  opožďuje.  Původně se slibovalo, že se začne na začátku listopadu. Je polovina  měsíce a vakcína není.

Prý je komplikovaný její výroba a dalším důvodem je - na jednu stranu šokujícím, na druhou stranu paradoxním - že zákon o veřejných zakázkách nepočítá s výjimkou ani v případě krizové situace. Všechno kolem zakázky musí probíhat v souladu se zákonem.

Kdybych chtěl být ironický, tak se musíme spoléhat, že chřipka se bude chovat v souladu se zákonem. A vypadá to, že se asi nechová. Případy způsobily už zavření několik škol, objevují se i v nemocnicích.

Očkovat by se měli zdravotníci, zástupci kritické infrastruktury (energetika, doprava, vodní hospodářství, informatika a spoje) a  vytypované skupiny chronicky nemocných lidí, ale jak jsem narazil na informaci, tak i někteří vězni.

Česko objednalo milion dávek vakcíny proti prasečí chřipce už v srpnu u belgické firmy. Jak si třeba ošetřilo termín dodání. Pravděpodobně měla být vakcína dodána už dříve, jinak by se nemluvilo o zahájení kovem října nebo začátkem listopadu.

Jak si stát ošetřil termín dodání vakcíny a opravdu není možné mít výjimku ze zákona o veřejných zakázkách na krizové situace? Až třeba budou další povodně, tak ty se také budou řídit podle zákona?

A nebo někdo zaspal a teď se vymlouvá?

Autor: Karel Krejčík | sobota 14.11.2009 6:43 | karma článku: 8,63 | přečteno: 983x
  • Další články autora

Karel Krejčík

Máme prezidenta velezrádce

4.3.2013 v 17:10 | Karma: 26,62

Karel Krejčík

Návrat do minulosti

18.9.2010 v 14:09 | Karma: 10,08

Karel Krejčík

To je šetření?

3.9.2010 v 12:58 | Karma: 14,52

Karel Krejčík

Což odložit Kocába?

29.8.2010 v 11:38 | Karma: 33,03